HAARLEM – Tijdens de jaarwisseling heeft de Mobiele eenheid 1 maal moeten optreden op de Berlagelaan in Haarlem. Een grote groep jongeren hinderden daar politie en brandweer door vuurwerk in hun richting af te steken zodat bluswerkzaamheden op een balkon bij een flatwoning werden gehinderd. Na inzet van de ME keerde daar de rust weer. Op de Berlagelaan is de politie verschillende keren opgetreden tegen ontstoken vreugdevuren. Daarbij is regelmatig zwaar vuurwerk in de richting van politieagenten afgestoken. Dit gebeurde op zodanig grote afstand en vanuit concentraties van personen dat herkenning van de dader(s) niet mogelijk bleek. Intensieve surveillance in de Floris van Adrichemlaan kon enkele vernielingen daar van een bushalte, telefooncel en twee ruiten van winkels niet verhinderen. Ook werd de achterruit van een politiebusje ingegooid. Voor de vernieling van de ruit van één van de winkels zijn vier verdachten aangehouden en ingesloten. Verder kon één verdachte worden aangehouden die vuurpijlen had afgestoken in de richting van politieagenten en brandweerlieden. In het centrum hebben politieagenten verschillende keren opgetreden bij kleine opstootjes en vechtpartijtjes. In de Koningstraat zijn vier  verdachten aangehouden voor een vechtpartij. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten. Op de Koninginneweg kon op heterdaad een 52-jarige Haarlemse inbreker worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.  Verder zijn nog drie verdachten bekeurd voor het verstoren van de openbare orde, vechten op de openbare weg of voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. In de Professor Krausstraat is een flatwoning in brand geraakt door mogelijk het naar binnen gooien van een stuk vuurwerk. Er was op dat moment niemand thuis. Politieagenten hebben korte tijd bovengelegen woningen ontruimd. Door de brandweer is de brand geblust. Op oudejaarsdag omstreeks 11.35 uur is brand ontstaan in de laadruimte van een vuilnisauto op het Alexander Polaplein. Vermoedelijk is de brand ontstaan door het in de laadruimte gooien van vuurwerk. De chauffeur van de wagen was genoodzaakt een halve lading huisvuil op straat te lossen. De wagen liep zware schade op. Het vuil op straat is door een andere wagen geruimd.

Leave a Reply